bahan2:
1kg beras basmati
1 tin susu cair
4sudu besar susu pekat
1 cawan yogurt
1 cawan minyak sapi
6 ulas bawang merah-kisar
2 batang serai-ketuk
rempah 3 sekawan
2 helai daun pandan
2 tangkai daun pandan
2 sudu besar pewarna kuning telur
9 mangkuk air
2 sudu besar rempah beriani
1 bj limau nipis
garam secukup rasa
caranya:
1-basuh beras dan tuskan 15min sebelum masak
2-masukkan minyak sapi,kemudian setelah panas masukkan rempah 3 sekawan,bawang merah yang dikisar,rempah beriani,daun pudina,daun pandan dan serai.kacau hingga wangi.
3-masukkan pula susu pekat,susu cair dan air..kacau sebati.
4-masukkan beras yang dituskan tadi dan biarkan nasi sehingga nasi masak.
5-setelah nasi masak,perahkan limau nipis dean titiskan pewarna...
(resepi by majalah saji)
try la..sedap ni...saya dah pun cuba.
No comments:
Post a Comment