bahan2:
bahan a:
1 kg daging kambing tempatan
1 mangkuk kecil minyak sapi
3 sudu besar rempah beriani
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar lada hitam
bahan b:
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
bahan c:
3 sudu besar madu
3 sudu besar tomato puri
3 mangkuk susu cair
garam secukup rasa
bahan d(hiasan):
kismis secukupnya
gajus secukupnya
badam secukupnya
daun pudina-hiris halus
caranya:
1-rebus daging hingga empuk
2-kisar semua bahan b
3-panaskan minyak dan tumis bahan b hingga naik bau
4-masukkan rempah beriani serta rempah kari daging dan gaul dengan b hingga sebati
5-masukkan bahan c,kacau kemudiannya masukkan daging.masak hingga naik minyak
6-masukkan lada hitam & daun pudina..setelah masak,hiaskan dengan bahan d...........:)
No comments:
Post a Comment