MY PICTURE

MY PICTURE

Wednesday, June 23, 2010

Segala Macam Petua

Perbezaan antara baking powder,soda bikarbonat,mauripan dan potash

1) Baking powder adalah serbuk penaik dan digunakan dalam kebanyakan resepi kek,biskut serta roti.serbuk penaik apabila bercampur dengan bahan yang lembab akan mengeluarkan karbon dioksida berbentuk buih kecil yang menjadikan adunan naik gebu...

2) Soda bikarbonat juga adalah bahan penaik.hasil dr tindak balas kimia didalm bahan ini dan bahan cecair didalam adunan mengeluarkan gas karbon dioksida yang menjadikan adunan kembang dan gebu.bahan-bahan yang bergabung dengan dengan soda bikarbonat dan kemudian mengeluarkan gas karbon dioksida ialah cuka,jus limau,susu masam,madu,coklat, dan gula hangus.tindak balas ini berlaku  apabila ditambah cecair.oleh sebab itu adunan mesti dimasukkan terus kedalam ketuhar dan dibakar secepat mungkin..jika dibiarkan terlalu lama,adunan akan rosak dan tidak akan mengembang dengan elok...

3) Mauripan adalah salah satu jenama yis yang ada dijual di pasaran.

4) Potash adalah nama beberapa jenis kumpulan potasium.bahan ini telah di gunakan sejak kurun ke 18 lagi untuk menggebukan beberapa jenis resepi yang menggunakan ketuhar.dengan menggunakan potash,kuasa mengembang bertambah dan kebiasaanya bahan2 seperti susu masam atau gula hangus digunakan dalam resepi untuk menggalakkan keluarnya karbon dioksida..

No comments:

Post a Comment